

SAFE HAVENS 2019 AGENDA

CONFERENCE THEME: Safe Havens in the Global South. SUB-THEME: Creative Women at Risk. CONFERENCE AIM: To Formalise an African Defensive Network for Creatives

Wednesday 4 December

Registration Venue: DoubleTree by Hilton

14.00-16:30 (150 mins) Check-in & Registration: by our Student Volunteers

Bus departures from Hotel to Welcome Venue:

16:00 17:00 17:30

Welcome Venue: Cape Town Holocaust & Genocide Centre

16:30-18:00 (90 mins) Refreshments & Reconnections: casual greetings & late arrivals

18:00-18:30 (30 mins) Hello & Welcome from Your Hosts: Gérard Rudolf (Master of Ceremonies, South Africa), Michael Schmidt (Hammerl Arts Rights Transfer, South African Host) & Fredrik Elg (Museum of Movements, Swedish Host) will walk Delegates and Guests through all practicals and logistics.

18:30-19:00 (30 mins) Artistic intervention 1: "A Genocide of Flowers": Oupa Sibeko (Interdisciplinary Artist, South Africa) in collaboration with Nomathamsanqa Mhlakaza. "The body knows things the mind cannot express," says Oupa, who blends dance, theatre, sounds, visuals, text – and playfulness – to challenge heteronormativity and neo-colonialism with alternative values.

19:00-19:30 (30 mins) Official Welcomes: Ian Nielson (City of Cape Town Deputy Mayor), Frida Trollmyr (City of Malmö Deputy Mayor) & Cecilia Julin (Swedish Ambassador to Pretoria). The City of Cape Town & the City of Malmö have a long tradition of cultural co-operation which is celebrated here.

Bus Departure from Welcome Venue to Dinner & Concert Venue:

19:45

Mayoral Dinner & Concert Venue: Gold, Green Point

20.00-21:30 (90 mins) 14-course African Dinner by City of Malmö Hosts

Bus Departure from Dinner & Concert Venue to Hotel:

21:30

21:30-23:00 (90 mins) Evening Concert: As Is (Indigenous Music Band, South Africa). Southern Africa has an indigenous arts heritage dating back some 30,000 years – and Manfred Zylla and his band As is updates this ancient tradition to the avant garde.

Bus Departure from Dinner & Concert Venue to Hotel:

23:20

Thursday 5 December

Bus Departures from Hotel to Conference Venue:

08:15 09:00

Conference Venue: AFDA: The School for the Creative Economy

08:30-09:20 (50 mins) Networking Coffee & Late Registration

09:20-09:30 (10 mins) Welcome to Safe Havens 2019 – Gérard Rudolf (Master of Ceremonies, Poet & Actor, South Africa).

09:30-10:00 (30 mins) Keynote Speech – Meriam Bousselmi (Thespian & Lawyer, Tunisia).

10:00-10:40 (40 mins) Panel 1: Safe Havens in the Global South – moderated by Michael Schmidt (Hammerl Arts Rights Transfer, South Africa). Panel: Charles Clint Chimedza (Pan African Human Rights Defenders Network, South Africa) & Olivier Muhizi (Africa Human Rights Network). With its origins in a global writers' defence of Salman Rushdie after the fatwa issued against him in 1989 for his Satanic Verses, the arts rights justice sector has now matured – and new protective initiatives are flowering in the global South – but do they differ from those in the North?

10:40-11:00 (20 mins) Networking Coffee Break

11.00-12:00 (60 mins) Workshop 1: Map of Advocacy Strategies – introduced via video by Mary Ann DeVlieg (International Arts Rights Advisors, Italy) & moderated by Danson Kahyana (PEN Uganda). Guides: Khainga O'Okwemba (PEN Kenya), Elisha July (PEN Zimbabwe), Frankie Asare-Donkoh (PEN Ghana) & Daniel Gad (Arts Rights Justice Academy, Germany). Based on Safe Havens in Malmö in 2018, we will start mapping the key issues around free artistic expression & strategies to better advocate for the defence & protection of artists; each territory has specific contexts, so we will hear voices from the ground to better support their efforts to meet key challenges to artistic freedom.

12:05-13.00 (55 mins) Workshop 2: Digital & Online Security Training – facilitated by Ray Joseph (Professional Journalists' Association, South Africa), with an introduction by Julie Trébault (PEN America/Artists at Risk Connection, United States of America). In this digital world, many creatives neglect their security regarding their cellphone communications & online presence, so we will present practical tools for staying safe from trolls, hackers, & hostile forces.

13:00-14:00 (60 mins) Lunch

14:00-14:55 (55 mins) Panel 2: Creative Women at Risk – moderated by Parvin Ardalan (Journalist, Iran/Sweden). Panel: Gloria Mutyaba (Freedom And Roam

Uganda), & Nomathamsanqa Mhlakaza (Interdisciplinary artist, South Africa). Risk to creatives is significantly skewed against women & girls, so here we will compare experiences in the global South and North, with a view to finding solutions in solidarity.

15:00 -15:40 (40 mins) Panel 3 (parallel): Artivism in Africa – moderated by Grace Meadows (British Council, South Africa). Panel: Mike van Graan (African Cultural Policy Network, South Africa), Geoffrey Chada (Zimbabwe National Peace & Reconciliation Commission, Zimbabwe), Daves Guzha (Arterial Network, Zimbabwe), & Olu Alake (Cultural Policy Developer, Nigeria/United Kingdom). The artist-as-activist has proliferated across Africa in response to repression & censorship, and "artivists" have proven to be innovators of new multimedia artforms that do more than merely speak truth to power, but which democratise societal engagements.

Panel 4 (parallel): Journalism Safety in Africa - moderated by Ancillar Nombewu (Rallinca Media, Zimbabwe). Panel: Sikonathi Mantshantsha (Daily Maverick, South Africa), Ayesha Ismail (Daily Maverick, South Africa), & Janet Heard (Daily Maverick, South Africa). For journalists operating in Africa, with its many weak or authoritarian systems of governance, proliferation of armed groups, & complex ethnic rivalries, presents significant challenges which are here explored by our veteran correspondents.

15:40-16:00 (20 mins) Networking Coffee Break

16:00-17:00 (60 mins) Panel 5: Safe Havens in Africa (Uganda Case Study) -

moderated by Michael Schmidt (Hammerl Arts Rights Transfer, South Africa), Panel: Kara Blackmore (The Politics of Return, Uganda), Charles Clint Chimedza (Pan African Human Rights Defenders' Ubuntu Hub City Initiative), Danson Kahyana (Make Space for Displaced Writers, Uganda PEN), Gloria Mutyaba (Freedom And Roam Uganda). Uganda has recently emerged as a significant incubator in protecting persecuted creatives, establishing Kampala as an arts rights justice lighthouse on the African continent via several diverse initiatives.

17:05–18:00 (55 mins) Workshop 3 (parallel): Creative Exchanges – moderated by Naomi Menyoko (HART/Map Contemporary, South Africa) & Masechaba Moloi (HART/Lema Management, South Africa). Guides: Parvin Ardalan (Journalist, Iran/Sweden), Cris Gera, (Musician, Zimbabwe/Sweden), & Nkosenathi Ernie Koela (Musician, South Africa). The growth of the arts rights justice sector has seen unprecedented opportunities for both exiled & in-country creatives to build solidarity – as well as artistic collaborations – directly among themselves.

Report 1 (parallel): Global Action Network for Artistic

Freedom (Launch): Srirak Plipat (Freemuse, Denmark). Freemuse will introduce its vision for the "Global Action Network" to participants, to identify areas of collaboration and engagement for greater efficiency and effectiveness in campaigns and actions for artists around the globe.

Bus Departure from Conference Venue to City Hall:

Cocktail Reception & Concert Venue: Cape Town City Hall, Grand Parade, Cape Town

19:00-20:30 (90 mins) Cocktail Reception by City of Cape Town Hosts

Bus Departure from City Hall to Hotel:

20:30

20:30-22:30 (120 mins) Evening Concert & Album Launch: Music In Me - Nziyo Dzirimandiri: Cris Gera (Musician, Zimbabwe/Sweden), curated by Jan Lothe Eriksen & Jon Olav Kringeland (SafeMUSE, Sweden). Living in exile up north in Sweden, as an ICORN guest artist in the vibrant musical City of Piteå – a member of the International Cities of Refuge Network – has enabled socially-conscious Zimbabwean musician Cris Gera to continue to create chilled & funky yet meaningful music that resonates with the Diaspora and beyond. At Safe Havens he will present his new album "Music In Me - Nziyo Dzirimandiri."

Bus Departure from City Hall to Hotel:

22:50

Friday 6 December

Bus Departures from Hotel to Conference Venue:

08:30 09:00

Conference Venue: AFDA: The School for the Creative Economy

08:30-09:30 (60 mins) Networking Coffee

9:30-10.00 (30 mins) Artistic Intervention 2: Cara Stacey & Nkosenathi Ernie Koela (Indigenous music performers, South Africa). Spoken word poetry interacts with a variety of indigenous musical instruments to produce unique soundscapes.

10:00-11:00 (60 mins) Workshop 4: After the Residency is Over: Lessons for All Safe Havens – Kagiso Lesego Molope (Author, South Africa/Canada) in conversation with Cris Gera (Musician, Zimbabwe/Sweden). Without proper aftercare, the aftermath of a safe residency abroad can prove devastating to an exiled creative: some face deportation back into danger, an illegal twilight existence, or the alienation of a long exile in a strange culture.

11:00-11:20 (20 mins) Networking Coffee Break

11:20-12:50 (90 mins) Workshop 5 (parallel): Legal Defences for Creatives (MENA Case Studies) – moderated by Meriam Bousselmi (Thespian & Lawyer, Tunisia). Guides: Sarra Maali (Culture Resource's Stand for Art Programme, Tunisia) & Mahmoud Othman (Lawyer, Egypt). Creatives working in the Arab World face some of the most extreme conditions in today's world for the production and display of artworks that challenge the status quo, but for the brave, there are ways to protect their output – and themselves – by clever use of the law.

Workshop 6 (parallel): Ethics on Oral History & the Collecting

of Intangible Heritage – moderated by Cara Stacey (Musician & Academic, South Africa), with translation provided by Ricardo Arendse (Author & Scriptwriter, South Africa). Guides: Armando Perla (Museum of Movements, Sweden), Chrischené Julius (District Six Museum, South Africa), Inge Busakhwe & Magrietha Brow (Actors, South Africa). The curating of intangibles, particularly spoken word or dance or other ephemeral artworks – often located within endogenous cultures – challenges antiquated colonial frameworks.

Workshop 7 (parallel): Funding & Support for Southern Safe

Havens: Maik Müller (Martin Roth Initiative, Germany). Maybe even more so than in the North, the establishment of protective initiatives in the global South is dependent on (external) financial and practical assistance & Maik will present how the Martin Roth Initiative plans to support local projects. The session will also allow space for other funding and support opportunities to be discussed.

12:50-13:50 (60 mins) Lunch

Bus Departure from Conference Venue to Hotel:

14:00

14:00-14:45 (45 mins) Report 2 (parallel): Theatre in Transformation (Launch: Open to the Public): Wolfgang Schneider (UNESCO/Arts Rights Justice Academy, Germany). The results of the research project "Theatre in Transformation: Artistic Processes and Cultural Policy in South Africa" will be explored.

Report 3 (parallel): Art Under Pressure: Laws that Silence

Artists: Julie Trébault (PEN America/Artists at Risk Connection, United States of America), Daves Guzha (Arterial Network, Zimbabwe), & Danson Kahyana (PEN Uganda). Authoritarian regimes are increasingly using the law as a weapon to curtail freedom of expression. The enactment of Decree 349 in Cuba, a new regulation which has earned international condemnation, is one of the many examples of legislation that institutionalises censorship and authorises sweeping restrictions on artistic freedom.

14:50-15:20 (60 mins) Artistic Intervention 3: Loit Sôls & Leslie Javan (Musicians/Poets/Composers/Cultural Educators, South Africa). Complex rhythms & multilayered melodic structures mark this collaboration between two of the most exploratory, transgenre musicians on the continent.

15:20-15:40 (20 mins) Networking Coffee Break

Bus Departure from Conference Venue to Hotel:

15:40-16:10 (30 min) Collective Evaluation & Discussion: Forming an African Defensive Network; Safe Havens 2020 in Latin America: Michael Schmidt (Hammerl Arts Rights Transfer, South African Host) & Fredrik Elg (Museum of Movements, Swedish Host) will lead a discussion on a) formalising an African continental network, and b) whether to hold Safe Havens 2020 in Bogota, Colombia.

16:10-16:20 (10 mins) Farewell Toast & Final Words from the Organisers

Final Bus Departure from Conference Venue to Hotel:

16:40